Badminton is een sport waarbij vrijwel alle spiergroepen van het lichaam continu actief zijn. Het is een snelle sport, waarbij vooral de beenspieren en de spieren van de slagarm zwaar belast en de gewrichten vaak op de proef gesteld worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er met de regelmaat blessures optreden. 

 

In onderstaande wordt ingegaan op tips en adviezen bij de minder vaak voorkomende blessure bij badminton, de rugblessure.

 

 

Rugblessure

 

Wat is het?

Lage rugklachten komen bij badmintonners, evenals bij de doorsnee populatie, regelmatig voor: 80% van de Nederlanders heeft ooit last van lage rugklachten.

Rugklachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, zoals houdingsafwijkingen, spierfunctie-stoornissen (verkorting en/of verzwakking van spieren), overbelasting, instabiliteit of juist een blokkade onder in de rug.

 

Hoe ontstaat het?

Bij badminton is het met name de gecombineerde draaiing en strekking van de rug bij sommige slagen die acute rugblessures kunnen veroorzaken, alsook een val.

 

 

Wat moet je doen bij een acute rugblessure?

Indien de pijn tijdens het spelen acuut in de rug schiet, is het verstandig te stoppen met spelen en één tot twee dagen rust te nemen. Warmte en massage hebben dan vaak een gunstig effect, omdat de spierspanning daardoor afneemt. Bedrust is in het algemeen niet nodig en dient –indien nodig- zo kort mogelijk gehouden te worden (bijv. een uurtje op bed tot de ergste pijn gezakt is).

 

  

Laat bij ernstige klachten, bij twijfel of indien de rugklachten vergezeld gaan van andere verschijnselen (zoals uitstralende pijn in het been tot aan de voet, tintelingen, gevoelsstoornissen of krachtsverlies) de blessure beoordelen door een (sport-)arts. Deze kan je persoonlijk advies geven en in een aantal gevallen doorverwijzen voor verder onderzoek of behandeling door een fysiotherapeut of oefentherapeut.

 

Hoe zorg je voor het beste herstel?

Het beste is zo snel mogelijk de normale activiteiten weer op te pakken en met een oefenprogramma te starten.

Op het moment dat de ergste pijn is verdwenen, kun je beginnen met de opbouw van belasting. Bij deze opbouw mag je enige doffe of zeurende pijn in de onderrug voelen, maar is scherpe pijn het signaal om weer rust te houden. De opbouw van belasting moet van licht naar zwaar verlopen.

 

Bronnen: www.gezondheidsplein.nl en www.sportzorg.nl