Badminton is een sport waarbij vrijwel alle spiergroepen van het lichaam continu actief zijn. Het is een snelle sport, waarbij vooral de beenspieren en de spieren van de slagarm zwaar belast en de gewrichten vaak op de proef gesteld worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er met de regelmaat blessures optreden. 

 

In onderstaande wordt ingegaan op tips en adviezen bij de meest voorkomende blessure bij badminton, de enkelblessure.

 

Verstuiking van de enkel naar buiten resp. naar binnen

De enkelblessure

De enkelblessure is de meest voorkomende blessure bij badminton.

De enkel kan hierbij gekneusd, verzwikt of verstuikt worden; deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen feitelijk niet precies hetzelfde:

 • Kneuzing

Met de term kneuzing wordt de beschadiging van het onderhuidse weefsel bedoeld die ontstaat door een plotselinge klap. Een kneuzing geeft zwelling, pijn en een bloeduitstorting (blauwe plek). 

 • Verzwikking

Verzwikken alsook verstuiken gaan meestal samen met een kneuzing. Bij verzwikken worden de enkelbanden even flink opgerekt, maar er kan daarna vrij snel weer op gelopen worden. 

 • Verstuiking

Bij een verstuiking rekken de enkelbanden en het gewrichtskapsel ineens flink uit en kunnen kleine bloedvaatjes knappen. Er ontstaan dan ook kleine scheurtjes in de enkelbanden. De enkel wordt dan blauw, dik en pijnlijk. Soms scheurt de enkelband zelfs helemaal. Er kan dan niet echt meer worden gestaan op die enkel. Een verstuikte enkel wordt ook wel enkeldistorsie genoemd.

De verstuikte enkel ontstaat vaak bij het nemen van netslagen (uitvalspas), het achteruitlopen en bij de landing na een sprongslag: de enkel klapt hierbij naar binnen of naar buiten met het volle gewicht erop.

 

Symptomen van een verstuikte enkel

Als de enkel is verstuikt doet dat een paar minuten flink pijn. Er kan niet direct op de enkel gestaan worden en het wordt al snel dik rond de knokkel. Binnen een paar uur neemt de zwelling fors toe en worden de voet en enkel blauw van kleur. De dagen hierna is er kans dat de hele voet dik wordt. De blauwe verkleuring zakt langzaam naar beneden tot aan de buitenste voetrand en de tenen. Na één tot twee weken is de ergste zwelling en verkleuring weggetrokken en kan de voet meestal weer redelijk goed gebruikt worden.  

 

Behandeling van een verstuikte enkel

 

Behandeling van een verstuikte enkel

 • Koelen/ijzen

Als de enkel is verstuikt, is het eerste advies: koelen. Het liefst direct nadat er doorheen gegaan is. Dat kan door de enkel in water te houden, maar het is nog beter om ijsblokjes in een plastic zak of een speciale icepack of coldpack tegen de enkel aan te houden.

 • Been omhoog houden

Door het been omhoog te houden kan de ergste zwelling voorkomen worden. Leg het been dan bijvoorbeeld op de bank met een kussen eronder.

 • Spierwrijfmiddelen, zoals Arnica zalf of Spiroflor
  Eventueel kan er na het koelen Arnica zalf/gelei of Spiroflor als hulpmiddel gebruikt worden. Deze middelen stimuleren de doorbloeding van spieren en gewrichten en dit ondersteunt de genezing. De zalf of gelei moet dan twee á drie keer per dag op de pijnlijke plek aangebracht en ingemasseerd worden. Test eerst op een klein plekje huid uit of er geen sprake is van allergie voor deze middelen.
 • Rust nemen of belasten?

Over de verdere behandeling lopen de adviezen enigszins uiteen, van:

1. Rust nemen, de enkel zo min mogelijk belasten en op krukken lopen, tot:

2. Snel weer proberen of belasten gaat en oefeningen doen om stijfheid te voorkomen.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft als advies toch zo snel mogelijk weer voorzichtig te bewegen.

 • Intapen

Ook het advies over het gebruik van drukverband of tape is niet overal hetzelfde. Over het algemeen kan er gesteld worden dat een drukverband ervoor kan zorgen dat de zwelling gemakkelijker afneemt en dat de enkel wat meer stabiliteit krijgt. Aan de andere kant kan drukverband of tape het verzwakken van de spieren rondom de enkel veroorzaken, terwijl ze juist moeten aansterken. Tape nooit een dikke enkel in, laat hem eerst een paar dagen slinken.

Er kan ervan uitgegaan worden dat men zelf vaak aanvoelt wat wel gaat en wat niet. Als het belasten van de voet te veel pijn doet, probeer het dan een dag later weer.

Doe voorzichtige oefeningen door de voet op en neer te bewegen. Ook fietsen is een goede oefening: de enkel krijgt niet veel druk te verduren, maar blijft wel in beweging, zodat het gewricht niet stijf wordt.

Als het bewegen gaat zonder intapen: prima. Indien er meer zekerheid gevoeld wordt mét, dan kan dat ook: het lopen gaat dan wellicht soepeler en minder geforceerd.

Doe het wel rustig aan door de belasting geleidelijk op te voeren en de voet niet te lang achter elkaar te belasten.

 • Naar de huisarts

Als het lopen nog helemaal niet lukt, als de verstuiking ernstig lijkt (forse zwelling, zeer blauw, gewricht voelt warm aan) of als de zwelling na twee weken niet is afgenomen, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Het zou dan kunnen dat de enkelband ver is ingescheurd of zelfs helemaal is doorgescheurd.

Ook kan het zijn dat er iets gebroken is. Een breuk kan worden ontdekt op een röntgenfoto.

Als er zeer veel pijnklachten zijn, dan is het mogelijk om de pijn te bestrijden door paracetamol te slikken. Dit is echter niet raadzaam, omdat de pijn zo onderdrukt wordt en de enkel zo verkeerd belast kan worden.

 • Na de behandeling 

Vrijwel iedereen met een verstuikte enkel kan na verloop van tijd weer hetzelfde doen als voor de verstuiking. De enkel kan tijdens of na een activiteit wat meer pijn doen of opnieuw iets zwellen. Dit kan geen kwaad. Als je eenmaal een verstuikte enkel hebt opgelopen, is de kans op een volgende verstuiking helaas wel groter. Dat komt doordat de enkelbanden flink zijn uitgerekt en wat verslapt kunnen zijn geraakt.                                           

                                                                    

                                                                                              Bron: www.gezondheidsplein.nl